BRL 6000 norm

Veel mensen denken dat BRL 6000 een norm is. Dit is echter gedeeltelijk het geval. BRL staat voor BeoordelingsRichtLijn en wordt in de praktijk gebruikt door bedrijven om aan vaak sector of branche specifieke eisen te voldoen. Een BRL 6000 is veel concreter dan een BRL 6000 norm. Vaak worden beoordelingsrichtlijnen opgesteld aan de hand van een norm. Wanneer een bedrijf dan voldoet aan de eisen van die richtlijn, voldoen ze ook aan de norm.

BRL 6000

BRL (BeoordelingsRichtLijn) 6000 heeft betrekking op bedrijven die zich bezighouden met het ontwerpen en installeren van installaties. Zij kunnen er voor kiezen aan de hand van hun werkgebied en discipline om zich voor verschillende soorten en grootte installaties (gas, water en elektro) en disciplines (ontwerpen of installeren) te laten certificeren. De oude versie van BRL 6000 had ook betrekking op beheren van installaties, de huidige versie alleen op ontwerpen en installeren. De beoordelingsrichtlijn bevat een Algemeen Deel (BRL Deel 6000-AB) en een aantal Bijzondere Delen (1 t/m 8). Het Algemene Deel beschrijft de eisen die in principe gelden voor het ontwerpen en installeren van elke installatie. De Bijzondere Delen worden opgedeeld aan de hand van de soort installatie (bijvoorbeeld elektrotechnische installatie) en de soort activiteit (ontwerpen of installeren).
De Bijzondere Delen zijn:

  • Elektrotechnische installaties van individuele woningen
  • Middelgrote elektrotechnische installaties (max 3×80 A) van bouwwerken, anders dan individuele woningen
  • Grote elektrotechnische installaties ( >3×80 A) van bouwwerken, anders dan individuele woningen
  • Gasinstallaties en installeren van gasverbrandingstoestellen ( < 130 kW) van individuele woningen
  • Grote gasinstallaties (≤ 5 bar en > G16) en installeren van gasverbrandingstoestellen van bouwwerken, anders dan individuele woningen
  • Leidingwaterinstallaties van individuele woningen
  • Leidingwaterinstallaties van bouwwerken, anders dan individuele woningen

Bij het certificeren moet er voldaan worden aan de eisen uit het Algemene Deel en aan het gekozen Bijzondere Deel. BRL 6000 certificering laat opdrachtgevers en consumenten zien dat de installaties duurzaam en veilig zijn ontworpen en geïnstalleerd.

Stichting KOMO

Stichting KOMO is een organisatie die is gespecialiseerd in het objectief vaststellen van de kwaliteit van producten, diensten en personen in de woningbouw, infrastructuur, waterbouw en utiliteitsbouw. Wanneer een product het KOMO-keurmerk bevat wordt er voldaan aan alle markteisen en overheidseisen. Om BRL 6000 te mogen gebruiken heeft de certificatie-instelling onder andere een licentie-overeenkomst nodig met Stichting KOMO.

Stichting KvINL

KvINL staat voor Kwaliteit voor Installaties Nederland. De BRL 6000 is opgesteld onder begeleiding van de Technische Commissies van de Stichting KvINL. Er is een gebruiksovereenkomst nodig vanuit de Stichting KvINL om gebruik te mogen maken van de BRL 6000 (in combinatie met de eerder genoemde licentie van Stichting KOMO).

Meer weten over BRL 6000 en de mogelijkheden voor ondersteuning vanuit Kader? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op!
Contact

Gerelateerde diensten


Begrippen over Kwaliteit

Meer begrippen
Bel mij
Vul hier uw gegevens in en wij nemen telefonisch contact met u op.