3 tips om als organisatie Cyberweerbaar te worden

3 tips om als organisatie Cyberweerbaar te worden

Cyberveiligheid is net als privacy niet meer weg te denken uit het dagelijks leven en vormt een vast onderdeel van uw bedrijfsrisico’s. De start van de coronacrisis vormde een nieuwe impuls voor cybercriminaliteit: waar branches als de horeca en retail het moeilijk kregen, boekte het digitale boevengilde meer succes dan ooit. Het vele thuiswerken op privé-netwerken en apparatuur maken het extra makkelijk voor kwaadwillenden toe te slaan en schade aan te richten. Het verkopen van gevoelige data, lamleggen van computernetwerken en afpersen van bedrijven als data gestolen is: risico’s voor uw bedrijfscontinuïteit waar u door het coronabeleid onbedoeld mee te maken kunt krijgen.

Natuurlijk beperkt cyberveiligheid zich niet tot de coronapandemie. Wie kent niet de berichten over cyberaanvallen uit Rusland, Noord-Korea en Iran of de cyberspionagepraktijken van bijvoorbeeld China? Dichter bij huis bleek er onlangs nog een flink datalek bij de GGD te hebben plaatsgevonden en kon u naast een coronatestuitslag met een beetje pech nu ook allerlei niet door u afgesloten leningen op uw naam verwachten. Wat kunt u doen om uw cyberveiligheid te vergroten en ‘cyberweerbaar’ te worden?

1. Denk om fundamentele beveiliging

Beveilig uw informatie zowel technisch als organisatorisch. Werk zoveel mogelijk met twee-factor-authenticatie; de tijden dat een complex wachtwoord volstond zijn voorbij. Zorg er altijd voor dat uw belangrijke data op een andere locatie geback-upt is, zo voorkomt u mogelijke schade bij een ransomware aanval. Helaas blijken uw medewerkers alsnog de zwakke schakel te zijn in het hele proces. Zorg daarom voor een goede awareness bij de medewerkers. Wat u en uw medewerkers verder kunnen doen om uw cybersecurity te vergroten leert u in ons webinar Security Awareness.

2. Risico’s beheersen met een managementsysteem

Door met een managementsysteem te werken zorgt u ervoor dat informatiebeveiliging ingebed is in de gehele organisatie en continu verbeterd wordt. Zo inventariseert u doorlopend risico’s, zodat u maatregelen kan nemen om datalekken in de toekomst te voorkomen. Deze maatregelen kunt u vormgeven en implementeren volgens de norm ISO 27001 of voor de zorg NEN 7510, waarvoor u ook gecertificeerd kunt worden. Ook voor uw opdrachtgevers en cliënten geeft dat extra zekerheid dat hun gegevens veilig zijn in uw handen.

3. Bundel krachten met concullega’s

‘Samen staan we sterk’ klopt waar het cyberveiligheid betreft volledig. Door bijvoorbeeld met collega-ondernemingen krachten te bundelen kunt u weerbaarder worden. U leert van elkaar en houdt elkaar scherp: met alle ontwikkelingen op cyberveiligheidsgebied wordt het steeds lastiger alles zelfstandig goed te blijven overzien. Om bij te dragen aan een grotere digitale weerbaarheid van Nederland en de kwaliteit en transparantie binnen de groeiende cybersecurity sector te verhogen sloot Kader zich aan bij belangenvereniging Cyberveilig Nederland.

Wilt u persoonlijk advies over de cyberweerbaarheid van uw organisatie en de stappen die u kunt ondernemen om deze te vergroten? Neem dan contact met ons op.

Bel mij
Vul hier uw gegevens in en wij nemen telefonisch contact met u op.