Hoe veilig werken Sint en Piet nu eigenlijk?

Hoe veilig werken Sint en Piet nu eigenlijk?

Het is bijna 5 december, dus misschien zijn we wat laat met het aankaarten van deze vraag. We hebben de Sint en Pieten de afgelopen weken geobserveerd en maken ons soms toch wat zorgen over de uitvoerende werkzaamheden van Sint en Piet. Is jou nog nooit iets opgevallen?

Laten we beginnen met een Taak Risico Analyse. Door weer en wind gaan Sint en de Pieten bevlogen op pad om kinderen blij te maken en te voorzien van de mooiste gedichten, surprises en cadeaus. Om de schoencadeaus gedurende hun aanwezigheid in ons land en de grotere hoeveelheden cadeaus voor pakjesavond te bezorgen, nemen ze grote risico’s zoals lopen op daken. Hoe hoog is dat nu precies, het dak van een huis? Dit varieert natuurlijk per gebouw, maar één ding is wel duidelijk: de hoogte vanaf waar iemand verplicht is valbeveiliging te dragen is 2,5 meter. Deze grens is op Europees niveau vastgesteld en opgenomen in Arbobesluit 3.16. Ook in België, waar de Goedheiligman komt, moet hij zijn valbeveiliging dus dragen op het dak.

Pepernoot in je achterband: zonder licht langs de weg

Dan de Pieten, die fietsen heel wat af. Zorgen ze altijd voor goede zichtbaarheid in het verkeer door bijvoorbeeld goede verlichting te gebruiken? De Pieten willen niet gezien worden door de kinderen, dus wellicht niet. Naast verkeerdeelname, is er nog een ander probleem waar licht essentieel is: hoe veilig sta je langs de weg, als er een pepernoot in je achterband zit en jij geen licht op je fiets hebt? Het is van wezenlijk belang om altijd goed zichtbaar te zijn in het verkeer, zeker in donkere nachten of bij winterse weersomstandigheden. Dus ook voor Pieten geldt: licht aan! Laat je voor- of achterlamp die op je fiets gemonteerd is je in de steek, denk dan eens aan losse LED-verlichting. Kost een beetje, helpt een hoop.

Hoor de wind waait door de bomen: tijd voor een werkplekinspectie?

Om nog even stil te staan bij die weersomstandigheden: het wil in deze tijd van het jaar nog wel eens stormen. Bij windkracht 7 of hoger is het advies om werkzaamheden op het dak te staken. Toch ontvangen we ieder jaar, ongeacht het weer, de pakjes ruim op tijd. Is dat wel veilig, Sinterklaas?

Met al die lastige werkplekken raden we de Sint aan een werkplekinspectie uit te voeren. Sint is als werkgever waarschijnlijk niet VCA-gecertificeerd, want dat is niet verplicht vanuit de Arbowet. Toch kent hij als werkgever ook een zorgplicht naar de Pieten. Om het risico op incidenten met schade of letsel tot gevolg te beperken, is een werkplekinspectie geen overbodige luxe.

In het verleden is Sinterklaas bij sneeuw trouwens weleens gespot met de auto. Winterbanden zijn hierbij een must, want veiligheid voorop. Is er ook een Wagenparkpiet, die op tijd in de bandenwissel voorziet? Hopelijk zorgt deze Wagenparkpiet ook voor de juiste bandenspanning, zodat Sint met zijn alternatieve vervoer ook nog enigszins duurzaam bezig is.

Sinterklaas kapoentje, gooi wat in m’n schoentje: blootstellingsrisico’s

Goed, terug naar het moment waarop Sint en Piet op het dak staan en de cadeaus door de schoorsteen brengen. Allereerst is het voor Piet te hopen dat de haard niet brandt op dat moment. Met het oog op de nachtelijke escapades van Sint en Piet is dat risico gelukkig niet zo groot. Maar ja, na verbranding blijft er roet achter in de schoorsteen. Roet bevat zogenaamde ‘polycyclische aromatische koolwaterstoffen’ of PAKs. Als je dat woord in chocoladeletters krijgt kun je een jaar vooruit! Kort samengevat: deze stoffen zijn kankerverwekkend. Is een Pietenpak gemaakt van beschermende stof? Welke maatregelen neemt Piet om te voorkomen dat hij blootgesteld wordt aan dat roet?

Daar wordt aan de deur geklopt: hopelijk geen cybercriminelen

En dan is het eindelijk zover: Pakjesavond! Hoe komen Sint en Pieten aan de cadeaus die vandaag worden uitgedeeld? Vanwege het oplaaiende coronavirus zullen ze veel online geshopt hebben. Daar zitten natuurlijk wel wat risico’s voor fraude en oplichting door cybercriminelen aan. Zo is het belangrijk dat de Shop-piet de website gebruikte via een beveiligde verbinding (te herkennen aan het slotje in de URL-balk), de prijs niet te mooi om waar te zijn was en er geen andere domeinnaam in beeld kwam bij het betalen. Hoe kwamen Sint en Piet aan deze webshop? Via een mogelijke phishing-link, of hebben ze zelf de URL ingetypt? Daarnaast kun je je afvragen welke persoonsgegevens Shop-piet gedeeld heeft: is bijvoorbeeld zijn geboortedatum nodig voor het bestellen van een cadeau? Dat lijkt ons niet.

Je leest: gevaar schuilt in een klein hoekje, ook voor Sint en Piet. We hopen dat dit jaar toch ook alles weer goed gegaan is en je vanavond gezellig Pakjesavond kunt vieren, als je daaraan doet.

En Sinterklaas, als u meeleest: we hebben verschillende veiligheidskundige opleidingen om u goed voor te bereiden op volgend jaar. Bent u van plan voortaan sowieso meer online te shoppen, dan denken onze cyber security specialisten graag mee. Wilt u daarnaast het veiligheidsbewustzijn van de Pieten en uzelf vergroten? Neem dan eens een kijkje bij D&F Safety Culture, onderdeel van Kader Group.

Bel mij
Vul hier uw gegevens in en wij nemen telefonisch contact met u op.