Starten met duurzaamheid is simpeler dan je denkt

Starten met duurzaamheid is simpeler dan je denkt

Een betere wereld creëren, doen we samen. Niet gek dus dat steeds meer bedrijven het thema duurzaamheid hoger op hun agenda zetten. Toch kan duurzaamheid een lastig onderwerp zijn want: waar begin je? Kader Group helpt. 

Waarom duurzaamheid? 

Steeds meer bedrijven zijn zich bewust van het belang van een duurzame wereld en hun impact daarop. Ze denken na over bescherming van het milieu en de sociale gezondheid en gelijkheid. Want maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) heeft behalve flinke voordelen voor de samenleving ook een positief effect op de bedrijfsresultaten, kosten en de reputatie van de organisatie. Daar merken zowel medewerkers als potentiële opdrachtgevers de voordelen van. 

Wat bedrijven lastig vinden aan duurzaamheid 

Veel bedrijven willen hun duurzaamheidsambities omzetten naar concrete acties maar lopen daarin vast. Het lastige is namelijk dat er geen vaste standaard bestaat voor duurzaamheid, zoals ISO 9001 dé norm is voor een kwaliteitsmanagementsysteem. Zo bestaan er ook 17 SDG’s (Sustainable Development Goals) met 169 targets om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Organisaties kunnen kiezen uit allerlei, deels overlappende, richtlijnen en zien door de bomen het bos niet meer. 

Enkele twijfels die spelen:  

  • Hoe voldoe ik aan de MVO-eisen van mijn opdrachtgever? 
  • Welke richtlijnen passen bij onze organisatie? 
  • Wat moet ik vastleggen? 
  • Hoe krijg ik het hele team mee? 

Begin met een duurzaamheidsadvies 

Als je niet weet waar te beginnen met duurzaamheid is duurzaamheidsadvies inwinnen een goede start. Waar staat jouw organisatie voor? Wat doe je al op het gebied van MVO? Verduurzaming moet geen papierwinkel worden. Het gaat ook sterk om de visie die erachter zit. Een externe partner kan je ondersteunen bij het formuleren van je ambities en het opstellen van een gedegen duurzaamheidsbeleid. Kader Group helpt je hier graag bij. 

Duurzaamheidsadvies op maat 

Om inzicht in en grip op maatschappelijk verantwoord ondernemen te krijgen, biedt Kader Group je de duurzaamheidsscan. Deze analyse leidt tot een duurzaamheidsadvies op maat voor jouw organisatie. Daarmee kun je waarde creëren op economisch (Profit), ecologisch (Planet) en sociaal (People) gebied. 

Het duurzaamheidsadvies van Kader Group in het kort: 

  • Vrijblijvend oriënterend gesprek; 
  • Duurzaamheidsscan; 
  • Hulp bij uitwerken van doelstellingen en implementatie duurzaamheidsbeleid; 
  • Hulp bij je duurzaamheidsverslag; 
  • Jaarlijkse begeleiding bij voortgang en aanpassen van duurzaamheidsverslag. 

Oriëntatie en duurzaamheidsscan 

Tijdens de eerste gesprekken word je meegenomen in de mogelijkheden en ontdek je welke aanpak het beste past. Tijdens de daaropvolgende duurzaamheidsscan brengen onze ervaren adviseurs jouw huidige MVO-prestaties in kaart. We bespreken je vragen, die van je opdrachtgevers en wat je al geregeld hebt op duurzaamheidsgebied. Daarnaast nemen we de directie via een workshop mee in de wereld van MVO. Samen bepalen we welke thema’s belangrijk zijn voor de organisatie.  

Voorbeelden van duurzaamheidsthema’s 

Hoeveel en welke duurzame ontwikkelingsdoelen je in het actieplan zet, ligt eraan wat bij jou past. Een einde maken aan wereldwijde armoede is bijvoorbeeld niet voor iedere organisatie een relevant doel. Maar onderwerpen als duurzame energie en ongelijkheid verminderen zijn voor alle bedrijven belangrijk. 

Voorbeelden van aan te pakken thema’s: 

Duurzaamheidsbeleid uitvoeren 

Uit de analyse en workshop volgt een actieplan met beheersmaatregelen. Je hebt zelf het meeste draagvlak, dus de implementatie van het duurzaamheidsbeleid is aan jou. Natuurlijk kan Kader Group je hierbij wel ondersteunen. Bijvoorbeeld via trainingen over duurzaamheidsbewustzijn. 

Duurzaamheidsverslag 

Aan de hand van de gekozen thema’s bepalen we of er een volledig MVO-verslag nodig is, of dat er alleen gerapporteerd zal worden op de relevante thema’s. Zo’n duurzaamheidsverslag is een tastbaar resultaat van de inspanningen van uw organisatie op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Kader Group helpt je met het verslag én de jaarlijkse review. Hoe staat het met jouw doelen en welke aanpassingen zijn nodig? 

Wat als er geen draagvlak is? 

Weet: duurzaamheid moet gedragen worden door het management. Het succes van je beleid staat of valt met de visie van het managementteam en de directie. Goed voorbeeld doet volgen. Je kunt ook trainingen of workshops overwegen om een betere duurzaamheidscultuur in jouw organisatie te creëren. 

Daarom Kader Group 

Waarom zou je bij Kader Group aankloppen voor duurzaamheidsadvies? Tjerk Plasman, Operationeel Manager Duurzaamheid bij Kader Group: “Wij werken heel pragmatisch, zijn kritisch en leveren maatwerk. Wat zit er achter jouw vraag? Welke aanpak past het beste bij jouw organisatie? Zo is een volledige CO2 Prestatieladder-certificering niet altijd passend, maar volstaat vaak de aanwezigheid van alleen een CO2 Footprint. Dat zeggen we dan ook eerlijk. Daarmee besparen we opdrachtgevers tijd en kosten.” 

Ook kan Kader Group jouw MVO-ambities combineren met of integreren in andere thema’s zoals kwaliteit of veiligheid en arbo. Die professionaliteit wordt bekrachtigd met diverse erkenningen, certificaten en aansluiting in commissies.  

We werken graag samen met jou aan een veilige en duurzame leefomgeving om door te geven aan onze volgende generaties. 

Advies over jouw duurzaamheidsbeleid 

Aan de slag met jouw duurzaamheidsbeleid? Neem contact op.  

Bel mij
Vul hier uw gegevens in en wij nemen telefonisch contact met u op.