Wat is een EED?
EED staat voor de Europese Energie Efficiency Richtlijn. Deze EED richtlijn is in 2012 vastgesteld en heeft tot doel om in 2020 20% minder energie te verbruiken in Europa. De richtlijn bevat verplichtingen voor zowel lidstaten als bedrijven.
Voor bedrijven gelden per juli 2015 twee verplichtingen die staan beschreven in artikel 8 en artikel 14. Artikel 8 beschrijft de uitvoering van Energie Audits voor grote ondernemingen. Artikel 14 gaat over de kosten-batenanalyse van de warmtevoorziening bij nieuwbouw en renovatie.
Kosten-batenanalyse warmtevoorziening EED
Een kosten-batenanalyse warmtevoorziening EED is verplicht bij investeringen in grotere stookinstallaties. Bij ingrijpende renovatie of nieuwbouw dienen bedrijven de mogelijkheden te onderzoeken van hoogrenderende warmtekrachtkoppeling (WKK) en efficiënte stadsverwarming en -koeling. Het gaat hier om installaties van meer dan 20 MW. Deze regel moet bedrijven helpen om vaker hoogrenderende verwarming en koeling toe te passen.
EED energie audit
Met een EED energie audit worden bedrijven en instellingen bewust gemaakt van hun energieverbruik én van de mogelijkheden om energie te besparen en te verduurzamen. De voordelen van de energie audit op een rij zijn:
- schematisch overzicht van alle bestaande energiestromen (inclusief vervoer)
- beschrijving van de belangrijkste factoren die het energieverbruik beïnvloeden
- gekwantificeerd overzicht van het energiebesparingspotentieel van de onderneming voor de komende 4 jaar
- beschrijving van mogelijke kosteneffectieve energiebesparingsmaatregelen
Verplichting EED
Voor de meeste grote bedrijven is de EED energie audit verplicht. Dit geldt als een organisatie meer dan 250 fte in dienst heeft of een jaaromzet van meer dan €50 miljoen en een jaarlijkse balanstotaal van €43 miljoen. Het is dan verplicht om elke vier jaar met een energie audit de energiestromen in kaart te brengen.
Vrijstelling EED
Een bedrijf kan ook vrijgesteld worden voor de uitvoering van de EED energie audit. Dit geldt als de organisatie energie audit plichtig is, maar al in het bezit is van een ISO 50001 of ISO 14001 certificering aangevuld met een energiecertificaat. Ook als de organisatie een keurmerk heeft (erkend door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat), hoeft er geen audit uitgevoerd te worden.
Heeft het bedrijf een certificaat voor de CO2 Prestatieladder niveau 3? Dan is er ook vrijstelling op de energie audit. Dit komt omdat de eisen van het CO2 Prestatieladder niveau 3, overeenkomen met de eisen die worden gesteld aan de energie audit.
Gerelateerde diensten
Veelgestelde vragen over Milieu & duurzaamheid
- Wat is ISO 14001?
- Wat is het verschil tussen de CO2 Prestatieladder en CO2 Footprint?
- Wat is een MVO Prestatieladder?
Actueel over Milieu & duurzaamheid
- Nieuwe duurzaamheidswetgeving CSRD: wat kun je verwachten?Blog09/05/2022
- Je bedrijfsvoering verduurzamen: waarom zou je en hoe doe je dat?Nieuws16/12/2021
- Constructief je bedrijfsvoering verduurzamen: een pleidooi voor het MVO-beleidBlog01/11/2021