RvO beveelt certificering energiemanagement aan

RvO beveelt certificering energiemanagement aan

De nieuwe ISO 50001:2018 is gepubliceerd. De ISO 50001 norm (energiemanagement) biedt organisaties een systematische aanpak om het energieverbruik in kaart te brengen en daarmee het energieverbruik en de CO2-uitstoot continu te verbeteren. Door middel van deze gestructureerde aanpak kan uw organisatie voldoen aan de reductiedoelstellingen en richtlijnen van de overheid.

De Rijksdienst van Ondernemend Nederland (RvO) beveelt dan ook de certificering van energiemanagementsystemen (ISO 50001) aan. Onderzoekers van de RvO beschrijven dit in het rapport ‘A model approach to finance industrial energy efficiency projects’. Volgens de RvO kan een investering van €2,2 miljard in energiebesparing leiden tot een emissie reductie van maar liefst 13 miljoen ton CO2. Het rapport en samenvatting is door de RvO geschreven om aanbevelingen te geven hoe men deze besparingen kan realiseren.

De belangrijkste verandering in de nieuwe ISO 50001:2018 vergeleken met de ISO 50001:2011 is de aanpassing naar de High Level Structure. Dit is ook al van toepassing bij de ISO 9001:2015 en de ISO 14001:2015. Deze zogenaamde HLS is een uniforme indeling waar alle ISO normen aan moeten voldoen. Op deze wijze zullen alle ISO normen nu en in de toekomst worden opgebouwd.

De voordelen zijn

  • Voor organisaties wordt het eenvoudiger om het energiemanagementsysteem te integreren in bestaande managementsystemen
  • Definities zijn eenduidiger en meer helder geformuleerd (bijv. door het gebruik van Energie Prestatie Indicatoren; EPI’s)
  • Integratie van strategische plannen met het energiemanagementsysteem
  • Grotere nadruk op betrokkenheid van het topmanagement bij ISO 50001 energiemanagement
  • Risico gebaseerde aanpak om energieprestaties te verbeteren.

Vervolgstappen

Wanneer uw organisatie al beschikt over certificering voor de ISO 50001:2011, heeft u drie jaar de tijd om te migreren naar de nieuwe standaard. Kader adviseert organisaties zich gelijk te laten (her)certificeren volgens de nieuwe versie. Een goede voorbereiding hierop is het (laten) uitvoeren van een nulmeting. Zo weet u precies waar uw organisatie staat, wat er moet gebeuren en hoeveel tijd en geld er nodig is om voor te bereiden op ISO 50001 certificering volgens de nieuwe versie!

Bent u nog niet gecertificeerd maar wel geïnteresseerd om uw energieprestaties verder gestructureerd te verbeteren, dan kunt u direct kiezen om gecertificeerd te worden voor ISO 50001:2018.

Benieuwd wat Kader voor u kan betekenen? Vraag nu een offerte aan!
Offerte aanvragen
Bel mij
Vul hier uw gegevens in en wij nemen telefonisch contact met u op.